• Magyar
  • English

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Két készítmény is kiérdemelte az Év Gyógyszere 2018 díjat

Budapest, 2019. június 21. – A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság péntek délelőtti eseményén átadta az Év Gyógyszere 2018 Díjakat. Az idei nyertesek a krónikus lymphoid leukémia és a krónikus szívelégtelenség kezelésében alkalmazott gyógyszerek lettek.

Az Év Gyógyszere díjat 1996-ban alapította a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság azzal a céllal, hogy támogassa azoknak a korszerű és hatékony készítményeknek az elterjedését, amelyek áttörést jelentenek valamely betegség gyógyításában, valamint, hogy segítse új terápiás eljárások meghonosodását hazánkban. A díjra pályázó készítményeket a Társaság vezetőségi tagjaiból álló bíráló bizottság külső szakértők bevonásával értékeli, majd titkos szavazással dönt a nyertesekről. Az elismerést idén kivételesen két gyógyszer, a Janssen-Cilag Kft. és a Novartis Hungária Kft. egy-egy készítménye nyerte, mivel mindkettő egymástól teljesen eltérő indikációs területen egyedülálló, innovatív készítmény.

Az Év Gyógyszere díjat minden évben a legkorszerűbb és leghatékonyabb készítmények nyerik el, amelyek valamely betegség gyógyításában nagy előrelépést jelentenek, és melynek fejlesztéséhez hazai kutatásfejlesztési tevékenység is hozzájárult. Idén a krónikus szívelégtelenség és krónikus lymphoid leukémia kezelésében átütő sikert elérő készítményeket díjaztuk” – mondta prof dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelwies Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

A Janssen-Cilag Kft. gyógyszere új hatásmechanizmussal áttörést és sikert hozott több B-lymphocyta eredetű vérképzőszervi daganatos beteg (krónikus lymphocytás leukémia, köpenysejtes lymphoma, Waldenström-féle makroglobulinaemia) eddig reménytelennek tűnő helyzetében. A korábbi kemoterápiás kombinációs kezelések helyett a Janssen gyógyszere szájon át szedhető, kis molekulasúlyú, kemoterápiamentes gyógyszer, ami a betegség progressziójának gátlását és a nagyobb túlélési esélyt is kínál ezeknek a betegeknek.

Az ibrutinib forradalmi áttörést jelentett több B-sejtes vérképzőszervi daganat (krónikus lymphocytás leukémia, köpenysejtes lymphoma, Waldenström-féle makroglobulinaemia) terápiájában. Megváltoztatta a krónikus lymphocytás leukémia kivizsgálási és kezelési stratégiáját és jelentősen megnövelte a betegek túlélési esélyeit. Az ibrutinibbel további hematológiai betegségekben és kombinációs kezelésekben jelenleg is folynak klinikai vizsgálatok.”- mondta prof. dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének igazgató-helyettese, a Hematológiai Tanszék vezetője.

A Novartis Hungária Kft. új gyógyszere paradigmaváltást hozott a nagy társadalmi terhet jelentő krónikus szívelégtelenség kezelésében, amely bármely életkorban előforduló súlyos betegség. A kórkép az életkor előrehaladtával egyre több embert érint, és a betegek fele a diagnózis felállítását követő 5 éven belül meghal. Az innovatív molekulakomplex kettős hatásmechanizmusa betegek életkilátásainak számottevően javulását eredményezik, visszanyerhetik az önellátáshoz, munkavégzéshez vagy sportoláshoz szükségesek képességeiket. A 20%-os halálozáscsökkenés és a szívelégtelenség miatti hospitalizáció 21%-os csökkenése jelentős nemzetgazdasági hasznot is nyújt, amely a munkaképes korú lakosság, de még a nagyszülői generáció családi mindennapjait is meghatározóan befolyásolja.

„Ez a gyógyszer az elmúlt évtizedek legnagyobb áttörését jelenti a szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében. Jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást és a kórházi felvételek számát, valamint egyértelműen javítja az életminőséget egy olyan betegségben, amelynek halálozási mutatói összevethetőek a rosszindulatú daganatos megbetegedésekével” – mondta prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora.

 Tudnivalók a Janssen-ről

A Johnson & Johnson csoport Janssen gyógyszeripari vállalatcsoportjánál azon dolgozunk, hogy egy betegségek nélküli világban éljünk. Munkánknak az a törekvés ad ihletet, hogy át szeretnénk alakítani az emberek életét azáltal, hogy új és jobb módszereket találunk a betegségek megelőzésére, a beavatkozásra, a kezelésre és gyógyításra. A legtehetségesebb emberek szellemi teljesítményét egyesítve dolgozunk a legígéretesebb tudományág fejlesztésén. Mi vagyunk a Janssen. Együttműködünk mindenkivel a világon, a világon élő minden egyes ember egészségéért. Tudjon meg többet rólunk: www.janssen.com/hungary

A Novartis-ról

A Novartis újraértelmezi a gyógyítást, hogy javítsa és meghosszabbítsa az emberek életét. Vezető globális egészségügyi vállalatként tudományos alapokon nyugvó innováció és digitális technológia az eszközeink, hogy megküzdjünk a társadalmi szempontból legnagyobb kihívást jelentő egészségügyi problémákkal. Azon küldetésünk során, hogy új gyógymódokat fedezzünk fel, folyamatosan a kutatás-fejlesztésre legtöbbet fordító világcégek élvonalában helyezkedünk el. A Novartis termékei világszerte több mint 750 millió emberhez jutnak el, és olyan innovatív eszközökön dolgozunk, amelyekkel legújabb gyógyszereink a lehető legtöbb emberhez eljutnak. A Novartis világszerte 105 000 főt foglalkoztat, több mint 140 különböző nemzetiségből. Tudjon meg többet rólunk: www.novartis.hu

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaságról (MFT)

Az MFT közhasznú társaság, melyet hazai vezető farmakológusok 1962-ben alapítottak. Társaság célja a farmakológia és a klinikai farmakológia, valamint a hazai gyógyszerkutatás és innováció fejlesztése (beleértve az orvostechnikai eszközök és gyógyszerkombinációik preklinikai és klinikai fejlesztését és vizsgálatát is), szervezeti összefogása, szakemberek graduális és posztgraduális képzésének elősegítése, továbbá a farmakológia minden ága művelésének támogatása, eredményeinek megvitatására és nyilvánosságra hozatalára hazai és nemzetközi szakmai fórumok megteremtése. Tudjon meg többet rólunk: www.huphar.org

Jogi disclaimer

Jelen közlemény és sajtó-háttéranyag a hatályos jogszabályok, valamint a Gyógyszer-kommunikáció Etikai Kódexének előírásainak megfelelő, laikusoknak szóló tájékoztató anyagot tartalmaz. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hatályos jogszabályok, valamint a Gyógyszer-kommunikáció Etikai Kódexének előírásainak megfelelően a laikusok számára hozzáférhető médiában kizárólag olyan közlés jeleníthető meg, amely nem nevez meg orvosi vényre kiadható gyógyszert és ilyen készítményt egyértelműen azonosító utalást sem tartalmaz. Kérjük, szíveskedjenek ennek figyelembevételével eljárni a laikusok számára készülő cikkek, tájékoztatások készítése, szerkesztése során, mivel a jogszerűtlen, illetve az Etikai Kódexnek nem megfelelő közlések cégeinek felbecsülhetetlen károkat okozhatnak.

Sajtókapcsolatok:

Janssen-Cilag Kft.     Novartis Hungária Kft.         MKKFT

Takács Bíborka                           Köteles Dóra Németh Ágnes                           DeepInsight                        PlANB Magyarország Kft. [email protected]   [email protected]                    [email protected]

06-30-439-70-76                                06-20-377-34-24                     06-30-677-20-26